Hvorfor vælger vi ETF’er?

Undersøgelser viser, at afkastet stiger op til flere procent hvert år ved at vælge en ETF eller en indeksfond frem for en typisk aktivt forvaltet investeringsforening

Såvel danske som internationalt anerkendte eksperter peger på, at det langt bedre kan betale sig at investere i passive indeksfonde (ETF’er) frem for aktive, da man aldrig ved, hvem der kan ”slå” markedet og skabe ekstra afkast. Det eneste man kan bevise ved aktiv forvaltning er, at prisen er markant højere end med en indeksfond – og den pris bliver betalt af kunderne i form af gebyrer og et lavere afkast.

Vi investerer selv vores egne penge i de amerikanske ETF’er som fx Blackrocks iShares og Vanguard – og vi kunne aldrig drømme om at anbefale vores kunder at gøre det anderledes.

Det er kundernes penge, ikke bankens!

ETF står for exchange traded fund (børshandlet fond) og er en nem, billig og sikker måde at investere sin formue på.

I princippet fungerer en ETF som en dansk investeringsforening, dvs. at den enkelte investor bliver en del af en kæmpe pulje af investorer, der investerer i aktier og obligationer. Det store antal investorer gør, at man som enkeltperson får adgang til tusindevis af værdipapirer og dermed har en meget lavere risiko, end hvis man køber enkelte aktier eller obligationer. En ETF handles på en børs på samme måde som en aktie som Novo Nordisk.

En ETF er modsat de fleste danske investeringsforeninger en passiv fond. Det betyder, at den bringer sine omkostninger ned til et minimum ved at følge et indeks. En ETF der investerer i globale aktier koster typisk 0,2 % om året i omkostninger. En aktivt forvaltet dansk investeringsforening med samme investeringsunivers koster ca. 2,0 % om året i omkostninger – altså ca. 10 gange så meget!

Flere analyser viser, at høje omkostninger gør, at investorer går glip af store afkast. Omkring 800.000 danskere har via deres bank eller pensionsselskab de traditionelle danske investeringsforeninger. Har du danske investeringsforeninger, kan du få meget mere ud af din formue ved at skifte til ETF’ere.

Figuren viser, at man taber over 200.000 i afkast på blot ti år, for hver million man invester i danske investeringsforeninger i forhold til en portefølje med ETF’er.

Hvad er 1 mio. kroner vokset til før skat – ETF vs. dansk investeringsforening

Note: Miranovas beregninger af afkast på 8 procent fratrukket henholdsvis 2 procent til en dansk investeringsforening og alternativt 0,8 procent til ETF’er og Miranovas honorar.

Vil du vide mere?

Klik på nedenstående bokse og få uddybende information om investeringer så du kan træffe det rigtige investeringsvalg.

Morningstar

Hent Morningstar Analysen

Morningstar

Analysens resultater viser, at der er tilbagegang i andelen af danske aktivt forvaltede aktiefonde, som slår deres sammenligningsindeks.

Hent analyse

Nationalbanken

Download publikation fra Nationalbanken

Nationalbanken

Nationalbanken viser, at de fleste
danske investeringsforeninger
underpræsterer.

Hent analyse

Fama & French

Analyse af investeringsforeninger

Fama & French

Ud af 3.200 dyre aktive amerikanske aktiefonde slår kun 3 % deres sammenligningsindeks i perioden 1984-2006 med dygtighed.

Læs mere

Rangvid og Bechmann

Læs om investerinsforeningers-performance

Rangvid og Bechmann

Der er større sandsynlighed for højere afkast i foreninger med lave omkostninger. Forskernes undersøgelse om danske investeringsfor…

Læs PDF

Saxo Bank

Analyse af danske investeringsforeninger

Saxo Bank

Danske investeringsforeninger
underpræsterer 1,7 % om
året.

Læs artiklen

Miranova Analyse

Læs Miranova Analysen

Miranova Analyse

Danske aktiefonde underpræsterer 1,6% om året i perioden 2000-2016.

Læs mere