2020 var et af de mest specielle, man kan opleve som investor. Rysteturene og ikke mindst splittelsen, hvor dele af aktiemarkedet eksploderede i kurs, mens andre gik i dørken og ikke nåede at rejse sig helt.

Som min makker Jesper skrev om for et par uger siden, har man sultent kunnet kigge på eksempelvis danske aktier, der som land oplevede årets største kursstigninger og tænke: Hvorfor havde jeg ikke hele formuen placeret i de aktier? Mennesker over hele kloden har forkærlighed for deres eget lands aktier. Så hvorfor sprede sine investeringer, når danske aktier, man kender navnene på, har hamret derudaf?

Mens Jesper har svaret på spørgsmålet med en del tal og argumenter, så tillad mig at svare med følgende billeder: Det kommer ikke til at ske, at et almindeligt menneske udfører hjerteoperationer bedre end et hold topprofessionelle kirurger, sygeplejesker og narkoselæger. Ej heller kommer almindelige mennesker til at bygge en Femernbro bedre end erfarne ingeniører. Den skal jeg i hvert fald ikke køre over med familien! Så jeg takker pænt nej til tilbuddet om en hjerteoperation udført af et medlem af Dansk Aktionærforening, der fik 30 procent i afkast i år (pga. en stor andel danske aktier og som ikke er kirurg i sit professionelle virke!).

Aktiemarkedet er bare helt specielt på det punkt. Hobbyinvestorer kan slå fuldtidsinvestorer over flere år. Jeg tænker, at vi med billederne af hjerteoperationen og broen kan blive enige om, at aktiemarkedet indeholder en vis grad af tilfældigheder, der er ulig mange andre forhold i livet?

Med præmissen om at afkast (i høj grad) er uforudsigelige, betyder det, at de dele af markedet, der klarede sig dårligt sidste år, måske går kraftigt op i år. Eller ikke. Derfor kan du trygt fortsætte med at sprede risikoen til mange forskellige aktier (og obligationer). Det har 2020 ikke lavet om på, en bred portefølje er med sine fordele og ulemper altid fornuftig.

De store kursryk genopliver også andre gamle tanker. Sidste år viste igen, hvor meget man kan gå glip af, når penge ikke er investeret. Selv i korte perioder. For det kan tilsyneladende hurtigt gå op, efter det er faldet som en sten. Der er mange eksempler på det, og her er et af dem, jeg synes tilhører et af de mest ekstreme.

I april, omkring tre uger efter kursbunden var nået i marts for både aktier og obligationer, steg den fond, der repræsenterer højtforrentede europæiske virksomhedsobligationer, med 4,5 procent på én dag.

600 obligationer

4,5 procent

op

én dag!

Når brede aktiemarkeder stiger 4,5 procent på én dag, er det i den høje ende, og der går mange år mellem den slags hændelser. Når obligationer stiger over 4 procent på en dag, så er det nærmest ubegribeligt. Om ikke andet så i hvert fald for mig. Pointen? Glem timing, bliv i markedet.

Investering handler i høj grad om at tøjle følelserne, og den del har Miranova-kunder bestået! I stod fast. På strategien. På porteføljen. Sådan.

Jeg ser frem til et godt 2021, og glæder mig til at levere den bedste investeringspleje til jer vi kan.

Godt nytår!

 

Venlig hilsen Rune