24/10/2021

Den stressfrie investeringsstrategi – og det seneste års tilpasninger

Hvis du hver dag overvejer, om du skal sælge dine værdipapirer eller købe aktier for dine kontanter, så ved du hvad det vil sige ikke at have en strategi for din opsparing. ”Jamen, jeg følger jo med og har fingeren på pulsen, det er vel en udmærket måde at passe mine investeringer på?”, tænker du måske. Det er jeg bestemt ikke sikker på! Lad mig forklare hvorfor.

Der er intet videnskabeligt belæg for, at du bliver rigere af at have fingeren på køb/sælg-knappen hele tiden, tværtimod. Min egen helt uvidenskabelige undersøgelse blandt den type investorer over de seneste 10 år fortæller mig det samme: En masse fornuftige overvejelser og tanker…der fører til en masse omrokeringer og kontanter på sidelinjen, og ofte på de forkerte tidspunkter.

Penge og mistede muligheder er en ting. De fleste har trods alt til dagen og vejen. Nej, det værste er de utallige timer, der går til spilde i den velmente men uproduktive overvågning af markederne 24/7. Nogle får et kick ud af det for senere at føle sig udmattede og udbrændte. Hånden på hjertet, hvis du og jeg kunne spørge alle aktive investorer på deres dødsleje, om de skulle have fulgt mere eller mindre med i markederne, hvad tror du de vil svare?

Når jeg ser de utallige succeshistorier i pressen om høje afkast, så tænker jeg på min fars valutahandels-meritter i 1990’erne (eller mangel på samme): Jeg hørte kun om dem, når de gik godt. Da jeg i denne uge fortalte historien til Niels, en af vores investorer, var hans korte svar: ”Det var præcis det samme med min far. Vi vidste godt hvad det betød, når han var stille”.

Jeg har stor forståelse for, at man følger med i hvad der sker i verden, og at de finansielle markeder kan være fascinerende. Men bruger du dagligt tid og energi på at være i ”action mode”, har det taget overhånd. Hvis du aldrig finder ro med dine investeringer, så ved du hvad jeg taler om. Der er en forskel på at være orienteret om og stresset af markederne.

Rebalancering er risikostyring

De store kursudsving det seneste års tid har givet god anledning til at bliver rundforvirret. Hvordan bør man forholde sig til dem? Vi giver ordet til gode gamle Warren Buffett:

“Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with a 130 IQ. What’s needed is a sound intellectual framework for making decisions and the ability to keep emotions from corroding the framework.

Som investeringsansvarlig i Miranova kan jeg sige mig fuldstændig enig med hr. Buffett. Det rette temperament er altafgørende. Omsat til handling betyder det, at man er villig til at købe aktier i kølvandet på et stort fald som i marts 2020. Hvilket vi gjorde.

Betyder det, at aktieandelen i porteføljerne varierer meget over tid? Nej, tværtimod. Det rette temperament betyder netop, at man ikke lader markederne bestemme investeringshumøret. Man er tro mod sin valgte aktieandel, som man justerer på plads efter behov, eksempelvis da markederne sidst år fik en forårsdepression.

Siden er det gået huhej op-op-op. Man kigger på sine aktier og tænker ”jeg kan godt leve med den risiko”, selv om det man egentlig føler er ”jeg kan godt leve med de store stigninger!”. Men vi må ikke blive risikoblinde af den grund. Derfor har vi taget toppen af aktieandelen i porteføljerne den seneste måneds tid ved at sælge aktier og købe obligationer. Ikke fordi vi tror aktier skal ned, ej heller fordi vi forventer at obligationer slår aktier på den lange bane. Vi gør det for at styre risikoen i porteføljerne, hvor de seneste stigninger havde øget aktieandelen væsentligt.

Styring af din risiko som netop beskrevet går under den flotte betegnelse rebalancering, fordi der løbende bringes balance mellem den ønskede og den faktiske risiko (aktieandel). Det foregår også mellem de forskellige dele af aktiemarkedet, som jeg tidligere har skrevet om HER [1] og HER [2], hvor du kan læse mere indgående om strategien.

Min vigtigste pointe er: Hvis du ikke har en strategi for styring af din portefølje, så gør du det ekstraordinært svært for dig selv at navigere som investor, når markedet gør, hvad det synes at være allerbedst til: at forvirre flest mulige mennesker mest mulig i størstedelen af tiden.

Med en køb, behold og rebalancer-strategi holder du pulsen i ro og forbliver investor, det vil sige lader tiden og markederne arbejde for dig med minimal risiko for at falde af hesten undervejs.

Stressfri investering bør være højt på alle investorers ønskeliste.

 

/Jesper