Når naboer udfritter dig om GameStop-aktiens vilde ridt mens du rydder sne på fortovet, så ved man at den er gal.

Der har det seneste år været en eksplosiv vækst i antal investeringsdepoter verden over. Alle er pludselig blevet eksperter i supertrends og pandemiens påvirkning af økonomien og de finansielle markeder, og der bliver handlet hotte aktier som aldrig før. Historier om uhyrlige afkast florerer i bedste velgående fra Tesla og Ambu til GameStop og Bitcoin. Se, det stiger! Jeg er god!! Nevøens IT-aktier er oppe med 72% på få måneder, og han lytter overbærende til mine dinosaur-agtige pointer om træer, der ikke gror ind i himlen. ”Det er jo bare for sjov, Jesper”.

Jeg tror nu ikke ejerne af GameStop-aktien synes de seneste dages udvikling er særlig morsom:

Figur 1. GameStop-aktiens udvikling i 2021.

Aktien er nu nede med næsten 90% siden toppen for nogle dage siden. Og hvem ved om den skal yderligere 90% ned til et niveau, hvor den var for mindre end et år siden? Det kan være Game Over inden man kan nå at sige Sælg!

Det fylder i bevidstheden

Egentlig har den slags bevægelser på dagsbasis ingen relevans for investorer som os, der kigger mange år frem. Og så alligevel. For de stjæler vores opmærksomhed, og alle synes at skulle have en mening om ”markedet” og de onde hedgefonde. Vi bliver spekulanter, der i høj grad fokuserer på mulige bobler og kursfald lige rundt om hjørnet. Det er usundt for enhver investors gode, langsigtede plan.

Der er ingen tvivl om, at mange af de såkaldte tech-aktier i et historisk perspektiv er prissat højt i forhold til deres indtjening. Derfor bør man sænke sine forventninger til fremtiden på den del af markedet, som vi skrev om for nogle uger siden. Klik her for at læse mere.

Men der er store del af markedet, som afgjort ikke er i boble-territorie. Det får alt for lidt opmærksom. Derfor får du denne liste:

Nye Markeder. Ingen boble. Aktiemarkeder uden for Europa, USA og Japan er steget med 50% over de sidste 10 år. Ingen historie om uholdbare kursstigninger her. Sidste år faldt hovedparten af de nye markeder stort, som du kan se HER.

Europa. Ingen boble. Europæiske aktier kørte amerikanske aktier midt over i år 2000-2009. Det synes de fleste at have glemt nu, hvor USA-aktier siden har taget revanche. Europæiske aktier er steget med knap 6% om året de seneste ti år. Ingen aktieboble som følge af store stigninger her heller.

Japan. Ingen boble. Siden 1990 har afkastet på det japanske aktiemarked – et af verdens største – været slatne 1% p.a. Inden da var det steget til uhyrlige højder, hvor jordpriserne i Tokyo oversteg den samlede værdi af ejendomme i hele Californien. Et glimrende eksempel på, at man bør nedjustere sine forventninger efter store stigninger. Men i dag er japanske aktier rimelig prissat.

Her kan du opsummerende se udviklingen på omtalte markeder sammenholdt med amerikanske aktier de seneste 10 år:

Figur 2. Aktieudviklingen på udvalgte markeder de seneste 10 år i DKK. Data fra Vanguard.

Når man sætter lighedstegn mellem aktiemarkedet og de hyppigt omtalte US-tech-aktiers store stigninger, så begår man en fejl. Aktier i nye markeder, Europa og Japan har været på en helt anden kursrejse, der på ingen måde er iøjnefaldende. Jeg kunne fortælle samme historie om value-aktier, finans- eller energisektoren, osv. Dem må vi ikke glemme.

Der er altid dele af aktiemarkedet, som opfører sig vildt og påkalder sig mediernes bevågenhed. Vi bliver præsenteret for det ekstreme. Og Lars Sejer kan få lov til at kloge sig hos Clement i DR på, at ”markedet er 20-25% for højt” uden at nuancere det yderligere.

Husk på, at aktiemarkedet er en sammensat størrelse, og store dele af det har lovende udsigter, selv om vi ikke hører meget om det for tiden.

Hvis du absolut vil fokusere på den korte bane, så glæd dig over, at store dele af aktiemarkedet er kommet godt ud af startblokkene i år. Det er helt ok med mig ;-)

 

/Jesper