Forleden dag ringede en af vores kunder Jakob til os med et spørgsmål omkring oprettelse af en konto til hans nye firma. På et tidspunkt i samtalen kommer Jakob ind på et andet emne og siger: ”Forresten, min bank siger, at de kan investere i ETF’er for mig til samme omkostninger som jer. Men jeg tror ikke på det”. Egentlig stillede Jakob ikke et direkte spørgsmål, men vi så det alligevel som en invitation til at svare.

For hvad er forskellen egentlig på at lade Miranova eller banken forvalte formuen med ETF’er (eller indeksfonde)? Det korte svar er – uafhængigheden.

Uafhængig eller afhængig af at sælge specifikke investeringsprodukter

Når en bank tilbyder investeringsforeninger, som den tjener penge på at administrere eller får provision fra, vil disse nok stå højt på listen over produkter, kundens penge helst skal investeres i. Eller sagt på en anden måde:

  • I en aftale hvor forvalteren har egne investeringsprodukter på hylderne, er der incitament til at investere kundens penge i de produkter.
  • I en aftale hvor forvalteren modtager provisioner, er der incitament til at investere kundens penge i de produkter, der giver forvalteren den største provision.

Der er indtjeningsafhængighed – uanset om der så findes for kunden bedre investeringsprodukter fra andre udbydere. Indeholder investeringsaftaler de incitamenter, er det som kunde værd at sikre sig, at man får de bedste indeksfonde og ikke mindst, om der er en klar aftale om at investere i nogle andre fonde end indeksfonde eller ej. Uafhængighed af produktvalg baner vejen for, at der er størst mulig fælles interesse mellem dig som investor og forvalteren.

Uafhængig eller afhængig af handelsindtægter

Men hvad nu hvis banken rent faktisk investerer pengene i ETF’er, der ikke er bankens egne eller som de ikke får stor provision af, så er det vel det samme som hos Miranova? Nej. Formentlig ikke.

Én af de vigtigste pointer er, at du med Miranova kan være tryg ved, at vi ikke tjener penge på kurtage og valutaveksling ved at udskifte ETF’erne ofte. Vi investerer i ETF’er med tusinder af aktier og obligationer og beholder dem længe, for det er her, du som investor belønnes. Det er investering og ikke spekulation.

Uafhængighed af kurtage og valutaveksling giver forvalter incitament til at beholde ETF’erne længe.

Afhængighed af kurtage og valutaveksling giver forvalter incitament til at skifte ETF’erne ofte.

Vi har set nogle forslag til ETF-porteføljer fra banker. I et af forslagene er der lagt op til udskiftning af ETF’erne alt efter bankens økonomiske prognoser. Et andet indeholdt såkaldt tematiske ETF’er (med ”få” aktier), som min kollega Jesper skrev om her for nylig: Pas på de nye ETF’er.

Med strategien hvor ETF’erne udskiftes ofte, vil man nogle gange ramme rigtigt. Men man vil også ramme forbi. Når den slags gentages over årtier – for set over et liv investerer du netop i mange år – er én ting sikkert: Du betaler kurtage og valutaveksling, og det går fra dit afkast med banken som den sikre vinder.

Når der vælges en strategi, hvor man fortæller en god historie og vælger temaer eller brancher ud og flytter pengene rundt i ETF’er – samtidigt med at man tjener penge på at flytte pengene rundt i ETF’erne – er det gammel vin på nye flasker. Når man er drevet af handelsindtægter, er man drevet af at finde nye investeringsideer, også dem der ikke giver mening for kunden.

Er det virkelig så enkelt?

Indrømmet, der er ikke noget sort og hvidt her. Porteføljen kan udskiftes løbende i højere eller mindre grad. Miranova har incitament til at beholde investeringerne længe og gør det. I nogens øjne og ører er vores strategi lidt kedelig. Andre mener, at det er uambitiøst ikke at gøre sig en masse tanker om aktiemarkedet og investere derefter. Vi kigger på dokumentationen for afkast i investeringsbranchen og investerer efter det. Det er ikke nødvendigvis god historiefortælling, men strategien, hvor man beholder investeringerne længe, øger sandsynligheden for et højere forventet afkast, og det er sund fornuft! For højere afkast giver glade kunder – og glade kunder bliver hos os længe. Heri opstår et interessefællesskab, der giver kunden ro til at slappe af i stedet for at skulle bruge tid og energi på at overvåge sin forvalter.