27/01/2022

Forbered dig på yderligere markedsstigninger

I årene efter finanskrisen væltede det frem med gode ideer til, hvordan man kan beskytte sin portefølje mod at få en kølle i nakken.

Hedgefonde blev populære, selv om de færreste aner, hvad der foregår i motorrummet på den slags. Den gode gamle jeg-står-kontant-og-venter-på-næste-crash strategi fik ny luft under vingerne. Hvilket lyder besnærende, lige indtil man prøver det i praksis og opdager, at man føler sig torskedum, når det bare stiger og stiger… og det er vanskeligt at købe når det falder, for hvad nu hvis det falder yderligere?

Der er 117 gode grunde til at være skeptisk. Vi har lagt gældskriser, præsidentvalg, Brexit osv. bag os, men det stopper aldrig. Der er altid sorte skyer på investorhimlen, som pressen sætter under luppen.

Der er også gode nyheder! Markederne har for vane at stige over tid, uanset om man forstår dem eller ej. Aktier har historisk vist sig at være den bedste måde at beskytte mod inflation – et aktuelt tema i avisernes investortillæg – som det fremgår af denne tabel med historiske afkast på amerikanske aktier:

Realafkastet længst til højre finder du ved at trække inflationen (dvs. generelle prisstigninger) fra det nominelle afkast. Perioderne er håndplukket, så gode og dårlige tider er trukket helt skarpt op.

Der er mange spændende pointer i tabellen. Den vigtigste er, at aktiemarkedet i snart 100 år har omtrent fordoblet sin værdi hvert årti trods kaos, kriser, krige og katastrofer. Derfor kan du med rimelighed forvente yderligere markedsstigninger i de kommende årtier, selv om usikkerheden kan synes stor.

Men hvordan forbereder man sig på fremtiden?

Find DIN måde til at sikre, at DU forbliver langsigtet investor. Det korte svar er en bred portefølje. Den vil aldrig være perfekt, men den er langt bedre end alternativet. Utallige investorer bruger årevis på sidelinjen, mens de drømmer om, at den ufejlbarlige portefølje pludselig åbenbarer sig for dem. Det kommer aldrig til at ske.

Smil til gamblerne når de tjener kassen. Stigende markeder kan være ulidelige, når man hører historier om irrationelle lykkeriddere, der har tjent urimelig mange penge. Jeg har flere gange hørt investorer fortælle mig, at ”jeg forstår intet af det der Bitcoin, men jeg kan ikke udholde tanken om at gå glip af en stor gevinst, jeg vil også være med”. Hvis du genkender den følelse, er det afvæbnende at (gen)se Frans de Waals skønne eksperiment med Kapucineraber: Klik her [1] og se eksperimentet.

Forvent lidt af hvert. Når man ser tilbage på perioder med gode aktieafkast, har man tendens til at glemme ubehagelighederne undervejs. 1980’erne og 1990’erne er gode eksempler, hvor aktier gav mere end 15 procent i årligt afkast. Alligevel var der ti perioder undervejs, hvor aktiemarkedet faldt med mere end 10 procent. Ja, der var et grimt efterår i 1987, hvor markederne styrtdykkede med 30 procent. Og ja, det havde været katastrofalt at tabe sutten af den grund.

Måske de kommende ti år vil give forrygende afkast. Måske de bliver mere afdæmpede. Måske inflationen forbliver lav, måske ikke. Der er gode argumenter for alle synspunkter.

Trods inflationsfokus og mundbind er aktierne steget med mere end 10 procent i år. Trods stigende renter har obligationerne holdt skindet på næsen. Det er så langt at foretrække frem for at se inflation og negative renter langsomt men sikkert udhule en opsparing i kontanter.

 

/Jesper