I den forgangne uge mistede vi grundlæggeren af Vanguard, Jack Bogle. Han blev 89 år.

Siden 1975 har han kæmpet en utrættelig kamp for investorernes bedste ved at levere enkle løsninger til en fornuftig pris. Det kommer os til glæde i Miranova, hvor vi benytter Vanguards ETF’er i det omfang det giver mening i den danske skatte- og regeljungle.

Du har måske ikke hørt om Jack Bogle, men han er legendarisk. Bloomberg vurderer, at investorer med Vanguard-fonde over årene har sparet tilsammen 1.000 mia kroner i fees sammenlignet med traditionelle og dyre aktive fonde. Læg dertil, at Vanguards fremmarch generelt har presset omkostningsniveauet i aktive fonde ned. Den samlede besparelse for verdens investorer løber da op i mere end 6.000 mia. kroner – eller tre gange det danske bruttonationalprodukt. I den forstand må Bogle være den største filantrop i verdenshistorien!

Det var ingen snorlige vej til succes for Bogle. Hans første indeksfond fra 1975 var et flop, der ikke tiltrak midler de første fem år. Det tog flere årtier før succesen smilede til Vanguard, hvor investorer i dag har placeret utrolige 30.000 mia kroner i deres fonde. Tænk langsigtet, pointerede han, igen og igen. Tid er enhver investors bedste ven.

Da Bogle søsatte Vanguard, valgte han en unik, kundeejet struktur. Bogle blev derfor ikke styrtende rig som andre grundlæggere af succesfulde investeringsfonde. Ærgrede det Bogle? ”Nej, for jeg har noget ingen af de superrige har – jeg har nok!” De andre blev mangemilliardærer. Men Bogle gjorde en forskel for millioner af mennesker.

Bogles bøger kan og bør læses af alle. Sund fornuft, klar tale og altid tro mod sine værdier og principper. Her er et udvalg af hans kongstanker:

  • Du er nødt til at spare op og investere
  • Vælg enkle løsninger og det vil gå dig godt
  • Høje omkostninger og hyppige handler er alle investorers fjender
  • Opgiv at lede efter nålen, køb i stedet hele høstakken
  • Benyt passive fonde og læg Las Vegas investering bag dig en gang for alle
  • Indeksinvestering er kedsommeligt, men resultatet er forbløffende over tid

Hvad ville Bogle sige til de vilde aktieudsving de seneste måneder? ”Aktiemarkedets hurtige ryk skyldes spekulation. Investering handler imidlertid om noget helt andet, nemlig den langsigtede værdiskabelse i virksomhederne. Derfor er aktiemarkedets udsving en enorm opmærksomhedsrøver, der fjerner fokus fra den egentlige og supervigtige opgave for os alle: at investere igennem et mangeårigt liv”.

Om indeksinvestering sagde han: ”Der er måske mere geniale måder at investere på. Men der er uendelig mange flere dårligere måder at investere på. Lad ikke din søgen efter den perfekte plan stå i vejen for en god plan, hvor du sikrer dig et fair og rimeligt afkast”.

Om aktiv investering og Wall Street sagde han: ”Det er utrolig hvor svært det er for et menneske at forstå noget, når han bliver betalt en masse for ikke at forstå det.”

Bogles principper er enkle, men han var udmærket klar over, at det var lettere sagt end gjort at praktisere hans køb-og-behold-strategi: ”Jeg tænker en masse på om jeg mon skal sælge nogle aktier. Resten af tiden overvejer jeg, om jeg mon i stedet skal købe flere aktier”.

Warren Buffett: ”I årtier har Jack Bogle talt varmt for investering via fonde med ultra-lave omkostninger. Det har medført hyppig kritik og drøje hug fra den etablerede del af investeringsbranchen. I dag nyder Jack den store glæde det er at vide, at han har hjulpet millioner af investorer med at opnå bedre afkast på deres opsparing, end de ville have fået med aktive investeringsforeninger. Jack er i deres og mine øjne en helt, der mere end nogen anden fortjener en statue for sin indsats.”

En ukuelig vilje, mod til at gå nye veje, og et aldrig svigtende ønske om at ville investorerne det bedste.

Længe leve Jack Bogle.

 

 

Jesper