Lav aldrig om på en vinderstrategi! – synes holdningen at være blandt investorer med et mindre antal aktier, 10-20 styks, eller en overvægt af én branche, fx it-aktier, som har fået et ekstraordinært afkast. Men jeg har også bidt mærke i, at mange holder fast i aktier, de har tabt på. Hvordan hænger det mon sammen?

Tab på enkeltaktier

Har man lidt et tab på en aktie, har jeg observeret, at holdningen bliver i retning af: ”Jeg venter lige, til den kommer op igen.” Det tror jeg, at de fleste af os, der har ejet en aktie genkender! Men jeg mindes ikke at have stødt på at Newton, Darwin eller andre har observeret en naturlov om, at en aktie kommer tilbage til det niveau, den blev købt til. Selv mærkede jeg det på egen krop, da jeg satsede børneopsparingen på Brøndby aktier for over 20 år siden. Der har jeg indtil videre ventet en kende forgæves, som du kan se i figuren med Brøndby aktiens kurs!*

Kilde: Morningstar

Faktisk ender de fleste aktier med at give tab, som min makker Jesper har skrevet om her.

Lad os tage Vestas som eksempel. Hvis jeg insisterer på, at min købskurs er vigtig for mit fremtidige afkast, kan jeg jo ringe til direktøren for Vestas og spørge, om det betyder noget for selskabets fremtidige indtjening og kurs, at jeg købte til kurs 312 i august sidste år, og nu er kursen altså nede i 228. Mon ikke Vestas direktøren vil fortælle mig, at jeg er rablende gal? ;-)

Omvendt vil det globale marked med tusindvis af aktier nok komme tilbage og sætte nye rekorder igen og igen efter kursfald, fordi indtjeningen i alle verdens selskaber samlet set stiger og stiger. Måske er det en af grundene til, at vi tror, det samme gælder for enhver aktie. Selv om vi godt ved, at alle andre investorer er ligeglade med, hvad du og jeg har betalt for en aktie, tillægger vi alligevel købskursen stor værdi, når vi skal vurdere, om vi skal beholde eller sælge den. Det er pudsigt.

Jeg tror også, at vi som investorer er tilbøjelige til at tænke, at hvis vi købte Vestas til kurs 312, så var 312 den rigtige kurs. Markedet (alle de andre) var rigtigt på den dengang og ikke nu, hvor kursen er lavere. Men det kan jo også være, at dagens kurs 228 – eller endnu lavere – er den ”rigtige”, så vi fik købt ind til en kurs, der bare var for høj.

Warren Buffett lærte som teenager på væddeløbsbanen, at man ikke behøver at tjene pengene tilbage på samme hest, man har tabt dem på. Det er ok at tabe på Vestas og vinde pengene tilbage på BMW. Vi behøver ikke holde fast i aktier vi har tabt på for at få et fair afkast. Men psykologisk kan vi hurtigt blive enige om, at det er svært at realisere tabet på en aktie. Og det er måske derfor, vi klynger os til argumentet om, at hvis vi har købt en aktie til en højere kurs, end den har i dag, så skal den nok komme tilbage. Sådan er virkeligheden desværre ikke.

Som altid er der plusser og minusser ved en given måde at investere på. Med en håndfuld aktier kan du drømme om svimlende afkast, som du ikke kan opnå, hvis du investerer i alle aktier på én gang. Bagsiden af medaljen er, at du kan skyde helt skævt og permanent miste en stor luns af opsparingen, når du spiller snævert. Og så naturligvis alt derimellem. Med tusinder af aktier har du høj sandsynlighed for at opnå markedsafkastet, mens du med få aktier får en stor portion ekstra risiko i form af tilfældigheder.

En portefølje med få aktier passer til nogle investorer og ikke til andre. Nogen kan godt lide at have begge dele; en del i udvalgte aktier, man tror på, og resten i brede fonde (du har sikkert gættet, at jeg er til de brede fonde!). Her er nogle af plusserne og minusserne med få aktier:

Plussiden (velsignelsen)

 • Spænding og høj puls
 • Perioder hvor du føler dig som en vinder
 • Drømmen om fantastiske afkast
 • Fornemmelse af at forstå hvad du investerer i
 • Historier du kan engagere dig i

Minussiden (forbandelsen)

 • Maksimal involvering af følelser
 • Irrationelle overvejelser, så som betydningen af hvad du købte aktien til
 • Jeg-holder-med-Brøndby-agtige vurderinger
 • Meget koncentreret portefølje der skattemæssigt kan være svær at ændre på (Novo vinder)
 • Risiko for elendige afkast, permanent tab og maksimal ærgelse
 • Risiko for at opgive at investere (katastrofe!!)

I næste uge er emnet fra indledningen om ekstraordinære afkast fra aktier eller en overvægt af én branche, fx it-aktier, på programmet.

 

P.S. Jeg har for længst afhændet Brøndby aktierne med et sviende men ubeskriveligt lærerigt tab.