Investorer blev fyrsteligt belønnet i 2019, hvor en balanceret portefølje af aktier og obligationer skæppede godt 17% i kassen. Alle aktivklasser steg, i stærk kontrast til 2018 hvor det stik modsatte var tilfældet. Hvordan kan det gå til?

Der er ikke noget usædvanligt i aktieafkast på mere end 25% på et år, selv for en bred, global aktieportefølje. En superenkel model for aktiers udvikling med +30% i de gode år og -10% i dårlige år er faktisk ganske beskrivende for historikken, hvor ”Hr. Marked” slår plat eller krone hvert år. I den forstand er der ikke noget at forklare – markederne har altid svunget uregerligt fra år til år.

Måske den bedste forklaring på de store stigninger i det forgangne år er, at aktiemarkederne trådte vande i de foregående 15 kvartaler (marts 2015 til december 2018). Hvilket minder mig om hvor omsonst det er at vurdere aktiestrategiers kvalitet ud fra et eller tre års afkast. Og hvor risikofyldt det er at hoppe ind og ud af markedet.

Er aktiemarkedet højt prissat? Det er der ikke et entydigt svar på. I lyset af at de traditionelt sikreste løsninger, statsobligationer og kontanter, i dag koster penge vurderer jeg, at aktier fortsat er attraktivt prissat. Men jeg vil ikke sætte alle mine penge i aktier, medmindre jeg er helt komfortabel og afklaret med nogle aldeles rædselsfulde afkastperioder.

En balanceret portefølje er fortsat en glimrende vej til et stressfrit investorliv, hvor du over tid høster frugterne af en verden med frie kapitalmarkeder og nye ideer.