Jeg lægger ud med en indrømmelse: Jeg har virkelig svært ved at hoppe med på Evergrande-toget. Altså frygten for at et kollaps i et kinesisk ejendomsselskab, som 99,9% af os aldrig har hørt om før, skulle kunne udløse den næste finanskrise.

Vi kan læse alskens artikler om emnet. Men helt ærlig: Betyder det så, at vi forstår hvordan det kinesiske styre vil forholde sig til selskabets gæld? Er man nødt til at have en mening om det? Og vigtigere: Kommer Evergrande virkelig til at påvirke min økonomiske situation og min finansielle tryghed?

Jeg går ikke hver dag og spekulerer på, hvad der mon nu kan gå galt, selv om jeg arbejder med de finansielle markeder. Det er egentlig lidt pudsigt, men jeg har simpelthen affundet mig med, at markedskorrektioner er en del af gamet, og at succesfuld investering ikke afhænger af om jeg forstår og hele tiden tilpasser mig alle begivenheder i verden.

Tag for eksempel afkastet på amerikanske aktier de seneste små 100 år, som er en god ballast, når jeg tænker investering:

De blå søjler viser det årlige afkast, mens de røde prikker viser det største fald i løbet af aktieåret fra top til bund. Her er et par observationer:

  • Markedet er steget med 10% om året i perioden. Dvs. 1.000 kroner investeret i 1928 ville være vokset til 6 mio. kroner i dag. Det er da en del!
  • Det gennemsnitlige fald fra top til bund (røde prikker) er 16% i et kalenderår.

Det bliver ret svært at investere, hvis vi skal vende skråen eller tabe sutten, hver gang der kommer skvulp som i tilfældet med Evergrande i sidste uge.

Korrektioner er unikke. Nogle gange er årsagerne storpolitiske, andre gang makroøkonomiske. Eller måske nøgletal. Eller en pandemi. Eller bare helt uforklarlige.

Vi synes at bekymre os om usikkerheder på den helt korte bane, som nok er væsentlige for nogle mennesker (for eksempel de største ejerposter i Evergrande), men som ingen betydning har for investorer med lang tidshorisont og stor risikospredning.

Det pudsige er, at selv hvis jeg kunne forudse de makroøkonomiske og geopolitiske overskrifter – hvilket ingen kan – så ville jeg stadig sidde tilbage med den ultimative udfordring: Hvordan vil investorer mon reagere herpå? Okay, du gættede at der ville komme en korrektion. Men hvor stor bliver den? Hvor længe varer den?

Jeg tænker, at hvis der sidder en hedgefund manager derude med en helt særlig værdifuld viden af den type, så bliver vedkommende næppe fyldt af en stærk trang til at dele den med dig og mig ;-).

Markedskorrektioner sker uanset, om du havde tænkt på dem eller ej. De er et vilkår, når man investerer. Ingen har foreløbig vist sig, at kunne udnytte en særlig viden om markedskorrektioner til at skabe ekstraordinære resultater, selv om salgshistorierne herom og forsøgene herpå er mange. Og drømmen om at det kan lade sig gøre vil altid være i os.

Derfor: Din portefølje skal sammensættes således, at du kan leve med de udsving som markederne uundgåeligt kommer til at byde os på vejen. Og det gælder uanset om der er finanskrise, pandemi eller blot et lille mandagsbump på vejen, som vi alle har glemt om et par måneder.