25/09/2021

Tidens største investorudfordring

”Jesper, hvis blot jeg havde mere tid, ville jeg årvågent følge markederne og skabe et bedre afkast.” Underforstået købe undervurderede værdipapirer, se dem stryge til vejrs, sælge før de store rutscheture, hoppe ind på bunden, og udnytte de store udsving på markederne som day trader. Altså handle sig til bedre resultater.

Eksplosiv vækst i spekulative positioner

År 2020 har budt på et rekordstort antal af nyoprettede investeringskonti, hvor håbefulde investorer i hobetal boltrer sig med olie futures, gearede produkter og glohede IT-selskaber. Flere undersøgelser peger på, at nedlukningen af sportsbegivenheder har flyttet gambler-lysten fra sportsbetting til aktier, der kan handles med et par klik på mobilen. Online handelsplatforme har kronede dage. Pas på!

De handelsglade investorer opfatter dog sig selv som langsigtede og oplyste om risiko, selv om deres finansielle rådgivere langtfra er enige. [1]

Det ligner en sprængfarlig cocktail.

Tesla for fuld udblæsning

Gambling og enkeltaktier kan være lukrativt. Tag bare Tesla-aktien, der er steget 800% det seneste år og nu handles til en helt uhyrlig P/E på 900. Det vil sige aktionærerne betaler 900 kroner (P) for hver krone selskabet tjener (E). Til sammenligning har bilfabrikanten Porsche en P/E på 10.

Måske Tesla og Elon Musk befolker Mars inden år 2030, opfinder den dybe batteridrevne tallerken eller andet, der kan retfærdiggøre værdisætningen af selskabet. Men hvis det ikke sker – og man kan have sin tvivl – så går gassen før eller siden af Tesla-ballonen.

I mellemtiden kan der ske hvad som helst, når prisen er drevet af købere i dag, der blot håber at sælge til det dobbelte i morgen. Tesla dykkede 16% i sidste uge, men hvad gør det, når kursen er tidoblet det seneste år? Folk køber Tesla, fordi den stiger. Og Tesla stiger…fordi folk køber den.

Det er spekulationens natur. Og principielt er det fløjtende ligegyldigt hvad der handles, bare man kan sælge med gevinst. Selskabets indtjening og andre såkaldt fundamentale størrelser er komplet ligegyldige for prisudviklingen på den korte bane.

Er det tid til at hoppe på trader-toget og handle sig til økonomisk uafhængighed?

Fakta om succesraten hos day tradere

Lever virkeligheden op til drømmene hos handelskåde folk? Her er konklusionen fra en fersk og omfattende undersøgelse. [2]

”…det er stort set umuligt at leve af at day trade…97% af alle tradere, der holdt ud i mere end 300 dage, tabte penge…

Denne fra finans.dk [3] er endnu værre:

 »Ude hos børsmæglerne har man en tommelfingerregel om, at 90 pct. af kunderne taber 90 pct. af deres penge, inden der er gået 90 dage. Det sker simpelthen, fordi de tager for store risici,« siger Hans-Henrik Nielsen.

Held og lykke til day traderne, siger jeg bare. De har brug for det.

Vise ord fra Buffetts læremester

Det har aldrig været billigere eller lettere at omsætte et pludseligt indfald til finansiel handling. Her er hvad legenden Benjamin Graham havde at sige om emnet:

The problem with our industry, Graham insisted, is not speculation per se; speculation has always been part of the market and always will be. Our failure as professionals, he went on, is our continuing inability to distinguish between investment and speculation. If the professionals can’t make that distinction, how can individual investors? The greatest danger investors face, Graham warned, is acquiring speculative habits without realizing they have done so. Then they end up with a speculator’s return — not a wise move for someone’s life savings.

Disse ord blevet nedfældet i 1976. Hvad mon Graham vil synes om situationen i dag?

Læg en plan OG få den gennemført

Det er svært at sidde på hænderne; at tage nedturene i stiv arm; at høre om andre med bedre resultater; at vente tålmodigt på at virksomhedernes indtjening afspejler sig i kurserne.

Langsigtet investering ER svært.

Men tænk på alternativet: At du hver eneste dag skal overveje og vurdere, om det er netop nu

Det er skruen uden ende. Skruen med lavere forventet afkast og maksimalt mange bekymringer. Det stopper aldrig. Det er den ultimative tidsrøver.

Til alle day tradere og markedstimere anbefaler jeg derfor følgende opskrift:

Så har du tid til at nyde alt det gode, som livet byder på.

/Jesper