28/09/2022

Verdens største fond leverer varen

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][fusion_text]Vanguard’s Total Stock Market Index fond, som vi benytter i Miranova, har i dette efterår overtaget tronen som verdens største investeringsfond. Den dækker det amerikanske aktiemarked og har over 1.700 milliarder kroner under forvaltning. I årets første 10 måneder har den leveret et afkast på 23 procent for en dansk  investor.

Det interessante ved Vanguard-fonden er det lille ord ”index” i titlen. Det betyder, at fonden investerer bredt. Vanguard Total Stock Market dækker mere end 3.600 amerikanske aktier. Så fonden afspejler det totale amerikanske aktiemarked og har gjort det i mere end 20 år.

Hvorfor er fonden blevet verdens største?

For det første er Vanguard (fortrop på engelsk) grundlæggeren af indeksinvestering tilbage i 1970’erne. For det andet er fonden enkel og gennemskuelig. For det tredje har fonden vist, at den lader stordriftsfordele komme investorerne til gode i form af stadig lavere omkostninger – stik imod danske investeringsforeninger [1] hvor omkostningerne er steget. For det fjerde så leverer den med laseragtig præcision det, den er sat i verden for, nemlig afkastet på det amerikanske aktiemarked. Med maksimal risikospredning.

Hvor effektiv en investering har man med fonden som ETF?

Som ETF [2] koster den sølle 0,05 procent i omkostninger for en dansk investor. I praksis er udgifterne for at eje ETF’en endnu lavere. I år er ETF’ens afkast 26,3 procent – nøjagtig det samme som markedet. Siden ETF’ens opstart for 20 år siden har den givet 5,13 procent årligt, hvor markedet uden omkostninger har givet 5,15 procent. Forskellen på dit afkast som investor og markedet er med andre ord lavere end fondens minimale omkostninger. Derfor er fonden blevet verdens største.

Likviditeten er også optimal til enhver tid. Sammenlignet med en dansk investeringsforening med en forskel på købs- og salgspris på 0,5-2 procent, så har ETF’en tilsvarende 0,01 procent. Emissionstillæg eller indløsningsfradrag er der ikke noget af, så du undgår store handelsomkostninger som investor.

Usandsynligt at få et højere afkast end med ETF’en fra Vanguard

Det er naturligvis muligt at slå markedet og dermed Vanguard Total Market med en aktiv fond. Det er bare ikke sandsynligt, og sandsynligheden aftager over tid. Omkostninger gør en forskel. En undersøgelse af alle danske investeringsforeninger, der investerer i det amerikanske aktiemarked, viste at INGEN af dem har slået markedet de seneste 10 år. Du kan læse artiklen herom, som var i Børsen i april i år – klik her [3]. Mon årsagen til at de danske foreninger ikke har slået verdens største fond er, at de koster 30-50 gange mere i løbende omkostninger?

Amerikanerne har fattet budskabet. I dag er 25 procent af alle investerede midler i USA placeret i effektive indeksfonde. I England er det snart 10 procent. I Danmark – hvor skatteregler og bankernes forhindringer komplicerer brugen af ETF’er – er det få procent. Det skal nok komme, men det tager tid. Og de danske investeringsforeninger, som bankerne modtager godt tre milliarder kroner i årlige formidlingsprovisioner for at sælge, vil fortsat blive langet over disken nede i banken, for Vanguard betaler ikke bankerne provisioner for at sælge deres produkter. 

PS. ETF’en er ligeledes mere skatteeffektiv for en dansk investor end en tilsvarende dansk investeringsforening. Det er dog begrænset i hvilke skattemiljøer, at ETF’en kan bruges.[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_separator style_type=”none” top_margin=”20″ bottom_margin=”20″ sep_color=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”” class=”” id=””/][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_tagline_box backgroundcolor=”#” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”” bordercolor=”#474747″ highlightposition=”top” content_alignment=”center” link=”/investerings-og-pensionstest” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”xlarge” button_shape=”” button_type=”flat” buttoncolor=”” button=”Test din opsparing” title=”Test hvor meget du kan SPARE på dine investeringer” description=”Få mest muligt ud af dine investeringer, pensionsopsparing og formue. Få kvalificeret rådgivning fra Miranova, der passer til din specifikke situation.” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”fade” animation_direction=”up” animation_speed=”0,1″ class=”” id=””][/fusion_tagline_box][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]