For et par år siden lavede HBO en stærkt personlig dokumentar om Warren Buffett. Undervejs ser vi ham fordybet i læsestof på sit kontor i Omaha, langt ude på prærien hvor kragerne for længst er vendt.

Foran den store mester står der en sort bakke, hvor der står ”Too Hard” på med store bogstaver. Her arkiverer Buffett alle emner, der er for vanskelige eller komplicerede til at drage fordel af som investor.

Hvorfor gør han det? Fordi Buffett vil sikre, at han ikke kloger sig på noget der  ligger uden for hans ”circle of competence”. Det er ikke så vigtigt hvor meget du ved, siger han. Men du skal være helt skarp på hvor grænsen for din viden går!

Det fik mig til at tænke på min egen inkompetence. Den er ganske omfattende. Følgende ligger trygt i min ”Too Hard”-kasse (og i Buffetts, hvis vi spørger ham):

Den næste banebrydende teknologi eller mega-trend: Bliver det næste hit kvantecomputere, kunstig intelligens, nano-medicin eller noget helt nyt? Og hvilke virksomheder bliver i så fald vinderne? Jeg ved det ikke. Hvem havde hørt om Tesla, Uber, Netflix, Airbnb og Twitter for ti år siden?

Investering ved hjælp af fornemmelser: Jeg får ikke ondt i ryggen som valutaspekulanten George Soros, når noget er galt. For at få mine følelser ud af ligningen har jeg en klippefast filosofi og en regelbaseret proces. Verden er kompleks nok i forvejen uden mine fornemmelser.

Geopolitiske begivenheder: Først skal jeg forudsige hvad der kommer til at ske i verden. Dernæst skal jeg vurdere hvordan det vil påvirke andre investorer, og i hvilken grad de allerede har indregnet det i kursen. Too hard.

Vælge den bedste aktive manager eller hedgefond: Beklager. Jeg og mange andre har analyseret de historiske resultater op og ned ad stolper. Og vi leder stadig efter opskriften på fremtidens vindere.

Hvad markederne fortæller os lige nu: Der er utallige ”eksperter”, der tolker markedet for os hver dag. For mig fortæller markedernes evige dansen blot, at virksomheder, personer og institutioner har forskellige interesser, tidshorisonter og vurderinger i stadig forandring. Det meste på dags- eller månedsbasis er støj, der bliver tolket forskelligt af aktørerne. Masser af information, men ikke noget der kan omsættes til en god strategi. Det er for svært. Underholdende, måske, men ikke produktivt.

I dokumentarfilmen bliver Warren Buffett og Bill Gates bedt om ét ord, som de forbinder med deres succes. Begge siger: ”fokus”. Men hvis dit fokus rettes mod emner, som ligger uden for din ”circle of competence”, så skyder du dig i investorfoden. Det er indlysende. Alligevel sker det igen og igen.

Her er ferske eksempler fra virkeligheden:

  • Køb af Danske Bank-aktier, fordi den er faldet i kurs
  • Salg af aktier efter kursfald i oktober af frygt for yderligere kursfald
  • Køb af robotaktier efter at have læst en artikel herom i bankens seneste Investornyt
  • Salg af obligationer, fordi chefstrateg i Nordea siger at renten skal op
  • Køb af aktiefond efter kanonafkast sidste år, salg af samme da det ikke gentog sig i år
  • Vente med at implementere en god investeringsplan for de næste 30 år til der kommer ro på, “for markedet virker usikkert i dag” (og i morgen, og i overmorgen…)

Og så videre. Listen er lang!

Hvis du vil lære investering af Buffett – og hvem vil ikke det – så lav din liste, hvor du slipper anerkendelsen af egen inkompetence løs. Og tjek listen hver gang du får en ny investeringsindskydelse. Det vil spare dig for en masse penge og ærgrelser. Og som bonus får du tid til at se dokumentaren om Warren Buffett.

 

 

Jesper