For et par år siden lavede HBO en stærkt personlig dokumentar om Warren Buffett. Undervejs ser vi ham fordybet i læsestof på sit kontor i Omaha, langt ude på prærien hvor kragerne for længst er vendt.
Foran den store mester står der en sort bakke, hvor der står ”Too Hard” på med store bogstaver. Her arkiverer Buffett alle emner, der er for vanskelige eller komplicerede til at drage fordel af som investor.
Hvorfor gør han det? Fordi Buffett vil sikre, at han ikke kloger sig på noget der ligger uden for hans ”circle of competence”. Det er ikke så vigtigt hvor meget du ved, siger han. Men du skal være helt skarp på hvor grænsen for din viden går!
Det fik mig til at tænke på min egen inkompetence. Den er ganske omfattende. Følgende ligger trygt i min ”Too Hard”-kasse (og i Buffetts, hvis vi spørger ham):
Den næste banebrydende teknologi eller mega-trend: Bliver det næste hit kvantecomputere, kunstig intelligens, nano-medicin eller noget helt nyt? Og hvilke virksomheder bliver i så fald vinderne? Jeg ved det ikke. Hvem havde hørt om Tesla, Uber, Netflix, Airbnb og Twitter for ti år siden?
Investering ved hjælp af fornemmelser: Jeg får ikke ondt i ryggen som valutaspekulanten George Soros, når noget er galt. For at få mine følelser ud af ligningen har jeg en klippefast filosofi og en regelbaseret proces. Verden er kompleks nok i forvejen uden mine fornemmelser.
Geopolitiske begivenheder: Først skal jeg forudsige hvad der kommer til at ske i verden. Dernæst skal jeg vurdere hvordan det vil påvirke andre investorer, og i hvilken grad de allerede har indregnet det i kursen. Too hard.
Vælge den bedste aktive manager eller hedgefond: Beklager. Jeg og mange andre har analyseret de historiske resultater op og ned ad stolper. Og vi leder stadig efter opskriften på fremtidens vindere.
Hvad markederne fortæller os lige nu: Der er utallige ”eksperter”, der tolker markedet for os hver dag. For mig fortæller markedernes evige dansen blot, at virksomheder, personer og institutioner har forskellige interesser, tidshorisonter og vurderinger i stadig forandring. Det meste på dags- eller månedsbasis er støj, der bliver tolket forskelligt af aktørerne. Masser af information, men ikke noget der kan omsættes til en god strategi. Det er for svært. Underholdende, måske, men ikke produktivt.
I dokumentarfilmen bliver Warren Buffett og Bill Gates bedt om ét ord, som de forbinder med deres succes. Begge siger: ”fokus”. Men hvis dit fokus rettes mod emner, som ligger uden for din ”circle of competence”, så skyder du dig i investorfoden. Det er indlysende. Alligevel sker det igen og igen.
Her er ferske eksempler fra virkeligheden:
- Køb af Danske Bank-aktier, fordi den er faldet i kurs
- Salg af aktier efter kursfald i oktober af frygt for yderligere kursfald
- Køb af robotaktier efter at have læst en artikel herom i bankens seneste Investornyt
- Salg af obligationer, fordi chefstrateg i Nordea siger at renten skal op
- Køb af aktiefond efter kanonafkast sidste år, salg af samme da det ikke gentog sig i år
- Vente med at implementere en god investeringsplan for de næste 30 år til der kommer ro på, “for markedet virker usikkert i dag” (og i morgen, og i overmorgen…)
Og så videre. Listen er lang!
Hvis du vil lære investering af Buffett – og hvem vil ikke det – så lav din liste, hvor du slipper anerkendelsen af egen inkompetence løs. Og tjek listen hver gang du får en ny investeringsindskydelse. Det vil spare dig for en masse penge og ærgrelser. Og som bonus får du tid til at se dokumentaren om Warren Buffett.
Jesper
Hej Jesper,
Jeg forstår ikke hvorfor dine punkter er dårlige beslutninger, de virker da meget rimelige!
Hej John,
Tak for din kommentar.
(1) og (2): Handling pga kursfald = tolkning af markedet, brug af fornemmelser (frygt)
(3) og (4): Handling efter ekspert-input = tolkning af markedet, brug af eksperters forudsigelser
(5): Handling baseret på kortsigtede afkast = valg af fondsmanagers ud fra historiske resultater
(6): Udskydelse af beslutninger = tolkning af markedet, brug af fornemmelser (frygt)
Kendetegnende for alle eksemplerne er, at de hviler på manglende viden. Man tror at markedet kan tolkes – men det er der intet belæg for. Man tror at eksperters forudsigelser er brugbare – det er der intet belæg for. Man tror at fondes resultater kan bruges til at afgøre om fonden er god eller ej – det er der intet belæg for. Kort sagt, man er uden for sit kompetence-område. Og det kan ikke være en god tilgang til investering at sætte sig i førersædet for sin opsparing, hvis man har dårligere kort på hånden end dem man handler med.
Jeg håber det kaster lys over sagen!
Hej miranova.
Interessant artikel om tankegangen hos den store nestor koblet op på: og hvad kan jeg bruge dette til?
Artiklen understøtter jeres strategi omkring keep-and-hold, og om at holde fingrene fra fedtefadet med alle de strategiske tanker, der kan gå igennem en lille, beskeden investors hoved, hvor man jævnligt i opstemte eller nedstemte øjeblikke tror, man selv er en bedre investor og mere genial end markedet.
Jespersen artikler får investeringsnyt, der ellers oftest er præget af de sædvanlige forklaringer på, hvorfor det enten gik som det gjorde eller hvorfor det gjorde som det gik? til at blive implementeret i den menneskelige tankegang ud fra spændende eksempler.
Så tak for det.
Hilsen
Np
Hej NP,
Tak for din kommentar!
Jesper